Nåtidens Europa står overfor utfordringer som truer sikkerhet, velstand og velferdsmodeller i mange land. Utfordringene drives av geopolitiske skifter, klimaendringer, overgang fra fossile til fornybare energikilder, disruptiv teknologi, samt politisk- og sosial fragmentering. Hvordan kan organisasjoner forskanse seg i møte med disse utfordringene? Og hva kommer til å kjennetegne de som lykkes? Det kan den nye undersøkelsen European Workforce Study gi svar på.
Avgjørende å forstå effekt av
arbeidskultur og ledelse
– Det har aldri vært viktigere å forstå hvilken betydning ledelse og kultur har på prestasjoner og produktivitet, sier Tron Kleivane, partner i Great Place To Work Norge.
Tron har ledet arbeidet med rapporten, som er gjennomført i samarbeid med Great Place To Works kontorer på tvers av Europa.
– Nå er det virkelig avgjørende å utnytte arbeidsstyrkens fulle potensial som en ressurs for konkurranseevne, innovasjon, endring og motstandsdyktighet. De som lykkes med dette, er de som kommer seg styrket gjennom utfordringene vi står overfor.
Om undersøkelsen
Undersøkelsens utsagn er basert på Great Place To Works metoder og Trust Index Survey, og utført av Opinion, Norstat og Dynata. 24 938 arbeidstakere på tvers av 19 Europeiske land har gjennomført undersøkelsen, og deltakerne er et representativt utvalg fra forskjellige sektorer og næringer i de forskjellige landene.
– Dette er den første gjennomgående undersøkelsen av arbeidskultur og ledelse på tvers av Europa som gir innsikt i hvordan nettopp arbeidsforhold og medarbeidertilfredshet påvirker produktivitet, innovasjon og konkurransedyktighet, forteller Tron.
Du kan lese mer og laste ned undersøkelsen her.
4 hovedfunn på Europeisk nivå
Undersøkelsen gir oss innsikt i sammenhengene mellom europeiske arbeidsforhold, produktivitet og ledelse. I rapporten har fokuset vært på fire hovedfunn på europa-nivå.
1. Kvaliteten på ledelse kan måles
Undersøkelsen finner et gap på 32 prosentpoeng mellom de beste og de gjennomsnittlige organisasjonene i Europa.
2. Medarbeidertilfredshet er avgjørende for produktivitet
Arbeidskultur er en viktig drivkraft for produktivitet. Land med god arbeidskultur presterer bedre økonomisk, målt i BNP pr arbeidet time. Undersøkelsen finner et gap på 23 prosentpoeng mellom landende på topp og på bunn. Øverst finner vi de nordiske landene, som Norge og Danmark, mens Sør-Europa og Polen sliter med lavere medarbeidertilfredshet.
3. Tillitsbasert ledelse gir gode resultater
De ledende organisasjonene overgår de gjennomsnittlige med 29-34 prosentpoeng på viktige måleparametere som medarbeider- og kundetilfredshet. Kvaliteten på ledelse er en avgjørende faktor for arbeidsstyrkens effektivitet. Organisasjoner med høy grad av tillitsbasert ledelse kjennetegnet av troverdighet, rettferdighet og respekt, oppnår betydelig høyere medarbeidertilfredshet, lojalitet og kundetilfredshet.
4. Psykologisk trygghet på arbeidsplassen gir god grobunn for innovasjon
Arbeidsplasser med høy psykologisk trygghet ligger 42 prosentpoeng foran gjennomsnittet når det kommer til innovasjon i bedriften. Arbeidsplasser som scorer høyt på psykologisk trygghet, oppnår bedre resultater både når det kommer til medarbeider- og kundetilfredshet, samt har større engasjement på arbeidsplassen.
Norge er blant de beste. Er det godt nok?
Norge, sammen med Danmark og Sverige, ligger jevnt på toppen i undersøkelsen. Samtidig er det en god vei å gå.
Når det kommer til tillitsbasert ledelse, viser undersøkelsen at 62% av de norske deltakerne opplever god tillitsbasert ledelse, mot 87% hos de beste arbeidsplassene på tvers av Europa - et skille på 25 prosentpoeng. Med andre ord har vi et stort potensial for å bli enda bedre.
Vi i Norge har også et forbedringspotensial når det kommer til psykologisk trygghet på arbeidsplassen.
– I de beste arbeidsplassene i Europa ser man en klar sammenheng mellom psykologisk trygghet på arbeidsplassen og evnen til å innovere, sier Tron. Norske organisasjoner kan gjøre mye mer for å skape god innovasjonskultur på jobb. Det starter med at man føler seg trygg nok til å ta sjanser, prøve og feile.
Det finnes et realitetsgap mellom ledere og resten av organisasjonen
Undersøkelsen fremhever et stort gap i persepsjon av arbeidsmiljø mellom ledere og resten av organisasjonen. Ledere overvurderer ofte hvor godt organisasjonen fungerer i sin helhet. Undersøkelsen viser at ansatte opplever manglende ferdigheter blant ledere til å involvere ansatte i beslutninger, vise interesse og bygge tillit. I gjennomsnitt oppleves mindre enn halvparten av lederne som tilgjengelig, eller som personer som gir ansatte autonomi.
Mellomlederne, som har en nøkkelrolle i å støtte opp om arbeidsstyrken, føler seg ofte oversett og mangler støtte fra ledelsen. Det fører ofte til frustrasjon og lavere produktivitet i alle nivåer av organisasjonen.
En todelt arbeidsstyrke
Rapporten viser i det store og hele et delt Europa, der forskjeller i arbeidskultur og ledelse forsterker produktivitetsgapet mellom nord og sør. Likevel peker den på enorme muligheter for vekst dersom ledere investerer i å bygge kultur basert på tillit, inkludering og rettferdighet. Funnene er såpass oppsiktsvekkende at INSEAD og Copenhagen Business School begge har inngått avtale om å utnytte datagrunnlaget for videre analyser.
– En konklusjon er klar, sier Tron. Kvaliteten på ledelse og kultur har en direkte og avgjørende effekt på resultater. Kultur er strategi - det er nå underbygget av harde fakta. Samtidig avdekker rapporten hvilke lederegenskaper og ferdigheter som skaper en effektiv kultur. Da finnes det ikke lenger gode unnskyldninger. Både toppledere og HR må lære av de beste virksomhetene i Europa og sette systematisk og data-drevet lederutvikling øverst på sin strategiske dagsorden.