De beste arbeidsplassene med motiverte og lojale medarbeidere har høyere årlig avkastning enn sammenlignbare selskaper. Så hvordan fører egentlig tillitsbasert ledelse til høyere avkastning?
En rekke studier har blitt gjort for å forske på effekten av tillitsbasert ledelse, og resultatene peker alle i samme retning: Tillitsbasert ledelse er lønnsomt.
Blant annet viser et studie av finansprofessor Alex Edmans at motiverte medarbeidere fører til meravkastning, og de beste arbeidsplassene kan skilte med 2,3-3,8 prosent høyere årlig aksjeavkastning enn tilsvarende selskaper uten den samme arbeidskulturen.
Mange selskaper ser kanskje på ledelse og kulturaktiviteter som en stor kostnad det er vanskelig å måle effekt av, men studier utført av blant annet professor i administrasjon James Combs viser at aktiviteter brukt i forbindelse med tillitsbasert ledelse er de som betyr aller mest for organisatoriske resultater.
BI-professor Bård Kuvaas har i en årrekke forsket på spørsmål knyttet til organisasjon, ledelse og beslutningsatferd. Han er klokkeklar på at det er viktig å vise de ansatte tillit på arbeidsplassen - dette legger ansvaret i medarbeidernes hender, noe som igjen kan redusere feil og latskap.
Det er for lengst slått fast at medarbeidere opplever positive og produktive sinnstilstander når de gjør en god jobb. Når ledelsen viser medarbeiderne tillit, vil de oppleve autonomi fremfor å føle at de styres og kontrolleres på mikronivå. Det skaper igjen tillit til ledelsen, som gir et bedre arbeidsmiljø, bedre mental helse for alle involverte, og minimalt med symptomer som frustrasjon, sinne og angst. Det er rett og slett vanskelig å gjøre en god jobb om du ikke føler deg bra.