
Rapporten European Workforce Study viser interessante og oppsiktsvekkende funn om kvaliteten på kultur og ledelse i arbeidslivet i Norge, og i 18 øvrige europeiske land. Den viser også hvilke oppfatninger toppledere, mellomledere og andre ansatte har når det kommer til bruk av KI, innovasjon i organisasjonen, produktivitet og kundetilfredshet – og at det ofte er et gap mellom disse tre gruppene.
– Det vi allerede vet blir bekreftet, nemlig at trivsel og resultater henger tett sammen, og alt er avhengig av god ledelse. Det ser vi også blant våre egne kunder. Samtidig viser rapporten at vi står i fare for å henge etter på enkelte områder. Det kan koste oss, forteller Jannik Krohn Falck i Great Place to Work.
Norske ledere er ikke engasjert i å utnytte kunstig intelligens
Kun 3 av 10 norske mellomledere og 4 av 10 norske toppledere er entusiastiske til å ta i bruk kunstig intelligens for å forbedre eget arbeid eller utvikle organisasjonen. Dette er betydelig lavere enn for ledere ellers i Europa. Bør ikke ledere her kaste seg på toget når det nå dundrer av gårde?
– Med alle lederne vi møter er jeg overrasket over at vi skiller oss så mye fra andre land. Årsakene er nok sammensatt, men store og sterke industrier i Norge, ikke minst innen naturressurser, vil kunne se store gevinster med bruk av KI fremover, sier Falck.
Hybrid arbeidsliv gir konkurransefortrinn
Den hybride arbeidsformen er kommet for å bli. 1 av 4 medarbeidere i Europa jobber hybrid. Flertallet jobber fortsatt på arbeidsplassen, men en hybrid arbeidsform blir stadig mer prominent. I Norge er fordelingen relativt lik som i Europa. 66% på stedet, hos sin arbeidsgiver, 27% arbeider hybrid, 7% arbeider primært på avstand.
European Worksforce Study viser at medarbeidere ønsker hybride arbeidsplasser – men det gjør ikke lederne. 57% av de medarbeidere velger hybrid arbeid istedenfor fast på arbeidsplassen om de har mulighet.
– For ledelsen er det er viktig å forstå hva dette kan bety og medføre av risiko. Mange virksomheter kan stå overfor økt gjennomtrekk, med påfølgende økte kostnader og effektivitetstap, sier Falck.
Figur 1: Hvor medarbeidere arbeider etter hvem som tar avgjørelsen.
Medarbeideres tilfredshet er høyere i hybride miljøer sammenlignet med de som kun kan arbeide fra en fast arbeidsplass. Når ansatte får mulighet til å velge hvor de jobber, opplever de større grad av fleksibilitet, autonomi og psykologisk trygghet – faktorer som bidrar direkte til økt produktivitet og forbedrede forretningsresultater.
Figur 2: Forretningsresultater etter arbeidsform i bransjer hvor arbeidstakere står relativt fritt til å velge hvor de skal arbeide fra: teknologi, finans og forretningsmessige tjenesteytinger.
Norge er blant de beste, men er det godt nok?
Norge, sammen med Danmark og Sverige, ligger jevnt på toppen i undersøkelsen. Samtidig er det en god vei å gå.
Når det kommer til tillitsbasert ledelse, viser undersøkelsen at 62% av de norske deltakerne opplever god tillitsbasert ledelse, mot 87% hos de beste arbeidsplassene på tvers av Europa - et skille på 25 prosentpoeng. Med andre ord har vi et stort potensial for å bli enda bedre.
Arbeidsplasser med høy psykologisk trygghet ligger 42 prosentpoeng foran gjennomsnittet når det kommer til innovasjon i bedriften. Arbeidsplasser som scorer høyt på psykologisk trygghet, oppnår bedre resultater både når det kommer til medarbeider- og kundetilfredshet, samt har større engasjement på arbeidsplassen.
– Vi i Norge har også et forbedringspotensial når det kommer til psykologisk trygghet på arbeidsplassen. På de beste arbeidsplassene i Europa ser man en klar sammenheng mellom psykologisk trygghet på arbeidsplassen og evnen til å innovere. Norske organisasjoner kan gjøre mye mer for å skape god innovasjonskultur. Det starter med at man føler seg trygg nok til å ta sjanser, prøve og feile sier Falck.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen er utført av Opinion, Norstat og Dynata, og basert på Great Place To Works metoder og Trust Index Survey. 24 938 arbeidstakere på tvers av 19 Europeiske land har gjennomført undersøkelsen, og deltakerne er et representativt utvalg fra forskjellige sektorer og næringer i de forskjellige landene. Utvalget er ikke blant Great Place To Work sine kunder.